Ruwbouw

Ruwbouw

Hota levert een wind- en waterdichte ruwbouw op, waaronder:

 Houtskeletbouw

Houtskeletbouw maakt gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Er is weinig energie nodig voor de productie van bouwmaterialen en voor het bouwproces zelf.

Houtbouw leent zich ook goed voor een droge bouwwijze. Zowel bij de productie van de bouwmaterialen als tijdens de bouwfase wordt bijna geen water gebruikt, een steeds schaarser goed. Tevens zijn geen maandenlange droogtijden nodig.

Een houtskelet biedt goede mogelijkheden voor dikke isolatiesystemen.

Na de funderingswerken worden de buitenwanden, het dak en de ramen geplaatst. Op dit moment is de woning reeds volledig regen- en winddicht. Vervolgens wordt de isolatie aangebracht. De isolatie kan dus perfect en droog geplaatst worden onafhankelijk van de weersomstandigheden.


 Dakconstructie en -bedekking

Hota maakt dakconstructies voor zowel hellende als voor platte daken.

Voor hellende daken werken we steeds met isolerende onderdakplaten uit houtvezels van 35 mm dikte. Dat biedt een stevige basis om te laten isoleren met ingeblazen papiervlokken en vermindert de koudebruggen. Als dakbedekking heb je de keuze uit pannen van gebakken klei of leien.

Bij een warm plat dak plaatsen we een dampscherm, drukvaste rotswolisolatie en EPDM (=kunstrubber). Als er voor een compact plat dak gekozen wordt, blazen we cellulosevlokken tussen de dakspanten. Onderaan, aan de warme zijde van de isolatie, komt er een vochtgestuurde damprem. Bij een duodak plaatsen we zowel isolatie tussen de dakbalken als isolatie bovenop de dakplaat.  


 Isolatiewerken en luchtdichting

Een aangenaam thermisch comfort in wintervoorwaarden is een evidente eis voor woningen.

Minder evident is het realiseren van thermisch comfort in zomervoorwaarden. Isolatiematerialen met hout als oorsprong, meer bepaald cellulose en houtvezelplaat, helpen oververhitting in de zomer te vermijden. 

We werken met: 

  • Papiervlokken (cellulose) uit gerecycleerd krantenpapier; deze worden ingeblazen in de afgesloten houtskeletwanden door een  ervaren en geattesteerde inblazer.
  • Houtwolmatten: bij kleinere projecten of op moeilijk in te blazen compartimenten worden de wanden vooraf ge├»soleerd met houtwolmatten.
  • Houtvezelplaten: stevige, drukvaste isolatieplaten met diverse toepassingen zoals na-isolatie van bestaande bakstenen muren, buitenzijde van houtskeletwanden, bovenop de kepers van een dak...
  • Kalkhennep: een mengeling van hydraatkalk, hennepscheven en water. Kalkhennep kan zowel in een bestaande woning gebruikt worden als in een nieuwe houtskeletwoning. De kalkhennep wordt manueel tussen of rond de houtskelet geplaatst. Meer info vind je op de website van de verdeler Woonder en bij onze realisaties.
  • Strobalen: om te isoleren met strobalen is een zwaardere houtskeletstructuur nodig.  

Luchtdichting is niet alleen nodig, het is onontbeerlijk. Een goede luchtdichting sluit immers alle kieren af die in je woning bestaan omwille van aansluitingen van ramen, doorvoeren van kabels en afvoerbuizen en openingen in de constructie. Ook transport van vocht (damp) naar je constructie-elementen en isolatie wordt zo tegengegaan. Luchtdichtheid zorgt dus voor een reductie van het energieverlies en bevordert de werking van de isolatie en ventilatie. Het beschermt jouw isolatie en constructie bovendien tegen bouwschade (vocht, schimmels, e.d.) en vermijdt het ontstaan van schimmels. Goede luchtdichting is zo belangrijk dat het zwaar meetelt in de bepaling van het E-peil van je woning. (bron : Isoproc)


 Buitenschrijnwerk

Hota biedt ook ramen en deuren uit hout en hout-alu aan. We plaatsen zelf dakvensters van Velux of Fakro. 

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x