Activiteiten

Hota bouwt en renoveert met hout, milieuvriendelijke én gezonde bouwmaterialen. 

We leiden jouw totaalrenovatie of duurzaam (ver)nieuwbouwproject in goede banen met volgende activiteiten:

Ruwbouwwerken

Hota zorgt voor de coördinatie van alle ruwbouwwerken zoals afbraak, funderingswerken, rioleringswerken, metselwerk, plaatsen van stalen constructies…

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is ideaal voor een uitbouw, een optopping op een bestaande woning of een (ver)nieuwbouw. 

Houtskeletbouw maakt gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Er is weinig energie nodig voor de productie van bouwmaterialen en voor het bouwproces zelf. Zo is houtbouw de meest duurzame bouwwijze!

Houtbouw leent zich ook goed voor een droge bouwwijze. Zowel bij de productie van de bouwmaterialen als tijdens de bouwfase wordt bijna geen water gebruikt, een steeds schaarser goed. Tevens zijn geen maandenlange droogtijden nodig.

Een houtskelet biedt goede mogelijkheden voor dikke isolatiesystemen.

Na de funderingswerken worden de buitenwanden, het dak en de ramen geplaatst. Op dit moment is de woning reeds volledig regen- en winddicht. Vervolgens wordt de isolatie aangebracht. De isolatie kan dus perfect en droog geplaatst worden onafhankelijk van de weersomstandigheden.

Dakbedekking

Hota doet de dichting van zowel hellende als platte daken.

Voor hellende daken werken we steeds met isolerende onderdakplaten uit houtvezels van 35 mm dikte. Dat biedt een stevige basis om te laten inblazen met papiervlokken en vermindert de koudebruggen. Als dakbedekking heb je de keuze uit pannen van gebakken klei of leien.

Bij een warm plat dak plaatsen we een dampscherm, drukvaste rotswolisolatie en EPDM (=kunstrubber). Als er voor een compact plat dak gekozen wordt, blazen we cellulosevlokken tussen de dakspanten. Onderaan, aan de warme zijde van de isolatie, komt er een vochtgestuurde damprem. Bij een duodak plaatsen we zowel isolatie tussen de dakbalken als isolatie bovenop de dakplaat. Zo kan je toch kiezen voor bio-ecologische/minerale isolatiematerialen in combinatie met een groendak of zonnepanelen.


Buitenschrijnwerk

Hota gaat voor jouw project op zoek naar de meest geschikte partner voor het plaatsen van de ramen en deuren. We werken hiervoor samen met vertrouwde partners gespecialiseerd in houten of hout-alu ramen & deuren. We plaatsen zelf (plat)dakvensters van Velux of Fakro.


Isolatiewerken en luchtdichting

Een aangenaam thermisch comfort in de winter is een evidente eis voor woningen.

Minder evident is het realiseren van thermisch comfort in de zomer. Isolatiematerialen met hout als oorsprong, meer bepaald cellulose en houtvezelplaat, helpen oververhitting in de zomer te vermijden, naast de nodige zonnewering. 

We werken met: 

  • Papiervlokken (cellulose) uit gerecycleerd krantenpapier; deze worden ingeblazen in de afgesloten houtskeletwanden of tussen de dakroostering door een ervaren en geattesteerde inblazer.

  • Houtwolmatten: bij kleinere projecten of op moeilijk in te blazen compartimenten worden de wanden vooraf geïsoleerd met houtwolmatten.

  • Houtvezelplaten: stevige, drukvaste isolatieplaten met diverse toepassingen zoals na-isolatie van bestaande bakstenen muren, buitenzijde van houtskeletwanden, bovenop de kepers van een dak…

  • Kalkhennep: een mengeling van hydraatkalk, hennepscheven en water. Kalkhennep kan zowel in een bestaande woning gebruikt worden als in een nieuwe houtskeletwoning. De kalkhennep wordt manueel tussen of rond de houtskelet geplaatst. Meer info vind je op de website van de verdeler Woonder en bij onze realisaties.

  • Strobalen: strobalen zijn een uitstekend isolatiemateriaal en er is heel weinig energie nodig om ze te maken. foto: Woonder / CasaCalida

  • Glasgranulaten worden gemaakt van gerecycleerd glas en verwerkt tot glasschuim zijn ze het perfecte alternatief voor PUR-isolatie in de vloer. Het is zowel drainerend, isolerend als heel drukvast. Zowel toepasbaar bij renovaties als in nieuwbouwprojecten. Ideaal voor laagenergie- en passiefhuizen. Met glasgranulaten volstaat het om een gewapende ringbalk te gieten en kan een algemene funderingsplaat achterwege gelaten worden. Zo bespaar je op beton en wapening, wat goed is voor het milieu. De beton- en staalindustrie zijn immers grote CO2-producenten.

Naast een goede isolatie, is een goede luchtdichting onontbeerlijk.

Een goede luchtdichting sluit immers alle kieren af die in je woning bestaan omwille van aansluitingen van ramen, doorvoeren van kabels en afvoerbuizen en openingen in de constructie. Ook transport van vocht (damp) naar je constructie-elementen en isolatie wordt zo tegengegaan. 

Luchtdichtheid zorgt dus voor een reductie van het energieverlies en bevordert de werking van de isolatie en ventilatie. Het beschermt jouw isolatie en constructie bovendien tegen bouwschade (vocht, schimmels, e.d.) en vermijdt het ontstaan van schimmels. Goede luchtdichting is zo belangrijk dat het zwaar meetelt in de bepaling van het E-peil en S-peil van je woning. (bron: Isoproc)


Gevelafwerking

  • Bij kalkhennep kan er direct gepleisterd worden op de buitenzijde met bvb traskalk.

  • Gevelbekleding in thermisch verduurzaamd hout, zoals Platowood. Dit FSC gecertificeerd vurenhout bevat geen chemicaliën, maar heeft toch een hoge duurzaamheidsklasse (1-2). Door het procédé behoeft het geen nabehandeling meer. Dit kan zowel met vertikale of horizontale planken in verschillende profielen als met platen (thermo Binderholz).



  • Gevelbekleding met plaatmateriaal zoals vezelcementplaten
  • Je kan ook kiezen om een steen te laten metsen rondom de houtskelet.

Binnenafwerking

  • Gipsplaten van Fermacell

  • Pleisterwerken in kalk of leem

  • Afwerking met hout zoals multiplex

Jan Samijnstraat 15 D 9050 Gentbrugge
info@hota.coop
T 09 278 24 99


Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x